Naujienos

Archyvas

BGI Consulting atliko Europos Sąjungos ir Kanados išsamaus ekonomikos ir prekybos susitarimo (CETA) vertinimą

2018 04 30
 
2017 m. rugsėjo 21 d. laikinai įsigaliojusio Europos Sąjungos ir Kanados išsamus ekonomikos ir prekybos susitarimo (CETA) pagrindinis tikslas yra padidinti prekybos tarp ES ir Kanados apimtis ir prisidėti prie augimo ekonominio netikrumo metais. Šia sutartimi yra skatinamas ES ekonomikos augimas ir konkurencingumas intensyvinant prekybą su atviromis ir skaidriomis pasaulio rinkomis.
 
BGI Consulting įgyvendintas tyrimas įvertino CETA įgyvendinimo poveikį Lietuvos ekonomikai, atskiriems pramonės ir žemės ūkio sektoriams, užimtumui, Lietuvos teisei reguliuoti viešąjį interesą, tyrimu taip pat buvo siekiama išanalizuoti Lietuvos įmonių galimybes plėsti eksportą Kanados rinkoje pasinaudojant CETA. Šiuo tikslu įmonė parengė išsamų informacinį paketą, kuriame yra pristatoma CETA nauda Lietuvos įmonėms, yra parodomos gerėjančios eksporto į Kanados rinką galimybės.
 
Verta atkreipti dėmesį, jog CETA numatytas tarifų sumažinimas yra vienas didžiausių, kokį ES yra pavykę pasiekti laisvosios prekybos sutarčių kontekste – 98,6 proc. Kanados ir 98,7 proc. ES tarifinių kliūčių bus eliminuota. Be to, eksportuojant į Kanadą mažės ir netarifinės kliūtys. Dėl šių priežasčių numatomas Lietuvos įmonių gaminamos ir eksportuojamos produkcijos (prekių ir paslaugų) apimčių padidėjimas, kas atsispindės augančiame BVP. Dėl CETA sutarties Lietuva 10 metų laikotarpiu papildomai sukurs virš 13 mln. eurų produkcijos arba beveik 7 mln. eurų pridėtinės vertės. Skaičiavimai leidžia tikėtis, kad dėl CETA Lietuvoje bus sukurta 50 papildomų darbo vietų. Verta pažymėti, jog ši nauda atsiras dėl prekybos barjerų naikinimo, o ne dešimtis ar šimtus milijonų eurų apimančios investicinės programos. Įgyvendinto tyrimo rezultatai taip pat rodo, kad CETA nepadarys įtakos Lietuvos teisei reguliuoti viešąjį interesą.
 
BGI Consulting tyrimas įgyvendintas laimėjus LR Užsienio reikalų ministerijos skelbtą viešąjį pirkimą.
 
2018 m. balandžio 24 dieną LR Seimas ratifikavo Europos Sąjungos ir Kanados išsamų ekonomikos ir prekybos susitarimą, po dviejų dienų LR prezidentė pritarė Seimo sprendimui. Lietuva tapo 9 – ąja CETA ratifikavusia Europos Sąjungos valstybe.